Kwaliteit van uw afbeelding
Een foto/afbeelding moet een bepaalde kwaliteit hebben, de resolutie. Resolutie zegt iets over hoe scherp een afbeelding weergegeven wordt. Dat wordt uitgedrukt in Dots Per Inch, DPI: de hoeveelheid beeldpunten per inch (2,54 cm).

Hoeveel DPI je nodig hebt, hangt af van het doel van je drukwerk. Voor een folder, magazine of flyer is 300 DPI het beste. Dit bekijk je van dichtbij, waardoor het snel opvalt als de afbeeldingen niet scherp genoeg zijn.

Voor posters, spandoeken, canvassen en ander grootformaat drukwerk kunt u 150 DPI aanhouden. Dat bekijk je vanaf een grotere afstand en daardoor maakt het minder uit hoe scherp de afbeeldingen zijn.

Gebruikt u een lagere DPI dan aangeraden voor het drukwerk, dan riskeert u een ‘korrelig’ beeld.

Voor het computerscherm is slechts 72 DPI nodig. Afbeeldingen van internet zijn daardoor over het algemeen te klein om in uw ontwerp te gebruiken. Het beste is de originele foto van uw fotocamera/telefoon, via uw fotograaf of we kunnen een afbeelding voor u aanschaffen via de Adobe Stock beeldenbank.

Met het juiste formaat starten
In Photoshop start u op de volgende manier: ‘Bestand’ > ‘Nieuw’.
In het volgende scherm stelt u naast de hoogte en breedte ook de ‘Resolutie’ in op 150 of 300 DPI.

Resolutie bekijken van uw afbeelding
Dit kunt u bekijken via het menu ‘afbeelding’ > ‘afbeeldinggrootte…’.
Op de afbeelding hieronder ziet u dat deze foto met de resolutie 300 DPI nog op ca. 34 x 19 cm gebruikt kan worden voor drukwerk.